БИОГРАФИЯ
 
КАНДИДАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ
 
СТАТИИ, ИНТЕРВЮТА, КНИГИ
 
"СЪВЕТСКИЯТ АРХИВ"
НА БУКОВСКИ

 

 

 

На 27 май 2007 Владимир Буковски беше издигнат от част от руската либерална опозиция за кандидат за президент на Руската федерация.

В инициативната група, която го издигна, са руски общественици като дисидентът и коментатор в "Новая газета" Александър Подрабинек, журналистът Владимир Кара-Мурза - младши, правозащитникът Юрий Самодуров, политологът Андрей Пионтковски, академик Юрий Рижов. В декларацията си за издигането на Буковски те заявиха, че на Русия е нужен свой Вацлав Хавел, а не поредният "Наследник" в поредните "избори без избор". И в опит да превърнат "Операция Наследник" в демократична изборна процедура издигат кандидатурата на Владимир Буковски като силен и решителен кандидат с безупречен политически и нравствен авторитет, доказал с целия си живот, че свободата и гражданското достойнство могат да бъдат отстоявани дори в безнадеждни условия - кандидат, несвързан с никакви партии и групи, който може да бъде подкрепен от всички демократични руски избиратели.

В отговора си Владимир Буковски заяви, че приема, защото в Русия отново има политически затворници, учени са осъждани заради контактите си със западни колеги, една малка кавказка нация е унищожавана, а политическото убийство се е превърнало в норма. "Любимият тост на съветските дисиденти беше "за нашето безнадеждно дело". Днес това дело изглежда безнадеждно. Именно затова го приемам."

От 16 до 20 октомври 2007 Владимир Буковски беше в Москва, проведе поредица от срещи с активисти на обществени, младежки и политически организации, със съмишленици; представи книгата си "И возвращается ветер..."; участва в митинг пред паметника на Маяковски, където преди 47 години започна дисидентската му дейност. На пресконференция представи своя предизборен манифест "Русия на чекистката кука".

Владимир Буковски се обърна към всички кандидати за президент на Русия с призив при победа да освободят политическите затворници, да прекратят политическите преследвания, изтезанията, злоупотребата с психиатрията като средство за репресии и да работят за обективна и независима съдебна система. Призивът му беше подкрепен от лидера на партия "Яблоко" Григорий Явлински.

На 1 ноември 2007 руският конституционен съд не допусна за разглеждане жалбата на Владимир Кара-Мурза от 27 април 2007, с която той искаше проверка за съответствие с конституцията на приетия през юли 2006 закон, според който не могат да бъдат избирани за депутати и за президент лица с двойно гражданство. Според чл. 32 от руската конституция всеки руски гражданин има право да бъде избиран в органите на държавната власт и местното самоуправление, с изключение на признатите от съда за недееспособни и лишените от свобода. Жалбата на Кара-Мурза визираше освен чл. 32, също и чл. 55 от конституцията, според който не могат да бъдат издавани закони, отменящи или ограничаващи правата на гражданите, и чл. 6, който предвижда равенство на правата на гражданите. Съдебното заседание на КС се проведе при затворени врати и на него не беше допуснат адвокатът на Кара-Мурза Вадим Прохоров.

В средата на ноември 2007 Владимир Буковски се обяви против бойкота на парламентарните избори, обезсмислен след премахването на прага на минималната избирателна активност, и обяви, че ще гласува за известния правозащитник Сергей Ковальов.

От 28 ноември до 1 декември 2007 Владимир Буковски беше в Санкт Петербург. Руската национална библиотека отмени по "технически причини" предварително уговорената лекция на Буковски. На 29 ноември при посещение на Буковски в Ленинградската специална психиатрична болница, в която е въдворен от 1963 до 1965, милицията направи опит да го отведе в милиционерския участък под предлог, че пресича неправилно улицата. На 30 ноември Владимир Буковски представи книгата си "И возвращается ветер", въпреки че в последния момент Домът на книгата отказа договорената зала под натиск от властите.

На 14 декември 2007 Владимир Буковски, Борис Немцов и Михаил Касянов, издигнати за кандидат-президенти, направиха съвместна декларация за тежките нарушения в парламентарните избори за Държавна Дума и заявиха намерението си при избиране на някой от тях за президент да бъде разпусната Думата и да бъдат организирани честни избори.

Междувременно Гари Каспаров се оттегли от избирателната борба след като не успя да наеме зала за предизборното събрание на инициативната си група поради заплахите на спецслужбите към наемодателите. По закон инициативната група трябва да събере 500 подписа в обявени в ЦИК 5 дни предварително зала и ден.

Инициативната група за издигането кандидатурата на Владимир Буковски беше заявила концертна зала в телевизионния център "Останкино" за 16 декември, но ръководството на залата прекрати договора на 14 декември след като трима служители на руските спецслужби заплашиха директора със сериозни неприятности. Оказа се, обаче, че инициативната група на Буковски е предвидила такова развитие и е заявила в ЦИК резервна зала в Обществения център "Андрей Сахаров".

Рекламната агенция, наета за външна реклама на кандидат-президентската кампания на Буковски, също отказа услугите си след заплахи от спецслужбите.

На 16 декември стотици хора се наредиха на опашка пред малката зала в центъра "Сахаров". Нотариалното заверяване на всеки един подпис, което принуди инициативната група да апелира за дарения, тъй като това изискване на закона оскъпява нотариалната услуга 500 пъти (над 350 рубли за заверката на един подпис), продължи от 12,30 до 18,30. За събранието се регистрираха повече от необходимите 500 души - 823 участника, които търпеливо изчакаха приключването на регистрацията. Самото събрание, ръководено от Александър Подрабинек, продължи 15 минути и подкрепи кандидатурата на Владимир Буковски за президент на Русия. Буковски направи "по ленински" кратко изявление.

На 18 декември 2007 Владимир Буковски заедно с представителите на инициативната група Александър Подрабинек и Николай Храмов и адвоката Вадим Прохоров внесе в ЦИК документите си за участие в изборите.

На 22 декември 2007 Централната избирателна комисия отказа регистрация под предлог, че по данни на външното министерство Владимир Буковски има постоянно жителство във Великобритания и следователно не отговаря на условието за уседналост и защото не е представил документ, че е писател.

В своето изявление от същата дата Буковски определя решението като очаквано за сегашното състояние на Русия и за възстановеното "телефонно право" и отбелязва цинизма на лишаването му от пасивно избирателно право заради това, че през 1976 е прогонен от страната в белезници, а след 1996 руските власти 11 години му отказват входна виза. Но смята положените усилия за ненапразни, защото са доказали, че опозицията може да бъде обединена и че съществува сериозна маса граждани, готови на съпротива срещу узурпаторите на руската власт.

На 26 декември 2007 адвокатът на Буковски Вадим Прохоров подаде жалба във Върховния съд срещу решението на ЦИК. На 28 декември 2007 Върховният съд потвърди като законно решението на ЦИК. Адвокат Прохоров не изключва да се обърне към съда в Страсбург. Според Владимир Буковски решението на съда е очаквано. Буковски смята да подкрепи Михаил Касянов, който остана единствен кандидат на опозицията, но изказва съмнение, че Касянов ще успее да преодолее всички препятствия пред регистрацията си.